EN - RO - ROM

SĂ DĂM O LECŢIE INTERNETULUI.

Tradu conţinutul website-ului tău în limbra Romani cu ajutorul traducătorilor noştri şi ajută cel mai puternic motor de căutare din lume să indexe limba Romani.

Trimite website-ul

Donează-ți conținutul traducătorilor noștri de limba Romani și fă-ți website-ul mihsto!

Cum funcţionează

Pasul 1

Trimite-ne URL-ul paginii pe care vrei să o traduci în limba Romani și te vom contacta rapid. *

Pasul 2

Noi traducem conținutul și ți-l trimitem înapoi în formatul necesar.

Pasul 3

Adaugi conținutul tradus pe website-ul tău. Trebuie să ai grijă ca paginile cu conținutul în limba Romani folosesc codul HTML lang potrivit pentru Romani (lang='rom') și că au URL propriu. Daca folosești un CMS (ca Wordpress, Joomla, Magento) cu suport multilanguage, acest proces ar trebui să fie simplu.

Pasul 4

Când conținutul este urcat în website, te rugam să ne trimiți înapoi URL-ul. Daca nu ești sigur cum să implementezi asta, te vom ajuta.

Pasul 5

Când va exista suficient conținut tradus, îl vom putea convinge pe marele G să indexeze pagini în limba Romani și să o adauge în serviciul Translate.

* Ne rezervăm dreptul să selectăm conținutul submis.

Tradu pe loc

Vorbești limba Romani? Fiecare cuvânt tradus ajută. Cum ai traduce asta?

Alătură-te traducătorilor noștri

Cu cât mai mult traducem, cu atât mai repede limba este învățată, indexata și perfecționată în sistemul machine learning.

Află povestea

Cateodată e mai ușor să-i invățăm pe algoritmi decât pe oameni

Minoritatea romă este una din cele mai mari minorități etnice din Europa. Se estimează că trăiesc în Europa între 10 și 12 milioane de Romi, cea mai mare minoritate de aici. Dar și una dintre cele mai discriminate. Romii au o istorie însemnată de abuz și sclavie și victime ale Holocaustului. Chiar și azi Romii sunt prinși într-un cerc vicios al sărăciei și lipsei de access facil la educație.

Lucrurile nu stau diferit când vine vorba de limbă. Deși oamenii din comunitate vorbesc cu mândrie limba Romani, este mai mult o limbă vorbită. Nu o învață, nu o citesc sau scriu. Uneori evită să o folosească fiindca atrage mai multă ură. Ceea ce duce la rate și mai mari de abandon școlar și o luptă continuă cu conservarea culturii rome.

Vice, publicația internațională dedicată luptei anti-discriminare, vrea să rupă acest cerc vicios. De unde se poate începe? Acaparând cel mai mare sistem automatizat de pe internet. Limba Romani nu e disponibilă pentru traducere pe internet. Nu este acolo, pe lângă sute de alte opțiuni, deși e vorbită de milioane de oameni pe diferite continente.

Dar există o cale de access. Am descoperit că pentru orice conținut oglindit într-o limbă cunoscută de sistemul de traduceri bazat pe inteligență artficială,el analizează modele lingvistice și poate să învețe o limbă nouă care în final ar putea fi indexată și perfecționată în timp. Când limba Romani va sta alături de celelalte limbi, va avea un folos practic însă va servi și ca un instrument pentru legitimizarea culturii rome.