Vorbești limba Romani?

Fiecare cuvânt tradus ajută. Cum ai traduce asta?

Păstrează limba romani vie,
învățand AIul nostru

Alătură-te celui mai mare efort din istorie
de a colecționa traduceri pentru a legimitiza această limbă.

Tradu pe loc

Vorbești limba Romani? Ajutați AI-ul nostru să învețe limba romani, astfel încât orice editor să își poată traduce conținutul și să-l facă accesibil comunității de romi

Cum se spune in romani

Alătură-te traducătorilor noștri

Cu cât mai mult traducem, cu atât mai repede limba este învățată, indexata și perfecționată în sistemul machine learning.

Află povestea

Cateodată e mai ușor să-i invățăm pe algoritmi decât pe oameni

(despre cauză)

Minoritatea romă este una din cele mai mari minorități etnice din Europa. Se estimează că trăiesc în Europa între 10 și 12 milioane de Romi, cea mai mare minoritate de aici.

Dar și una dintre cele mai discriminate. Romii au o istorie însemnată de abuz și sclavie și victime ale Holocaustului. Chiar și azi Romii sunt prinși într-un cerc vicios al sărăciei și lipsei de access facil la educație.

Lucrurile nu stau diferit când vine vorba de limbă. Deși oamenii din comunitate folosesc cu mândrie limba Romani, ramane mai mult o limbă vorbită. Nu o învață, nu o citesc sau scriu. Uneori evită chiar să o folosească fiindca atrage mai multă ură. Ceea ce duce la rate și mai mari de abandon școlar și o luptă continuă cu conservarea culturii rome.

Vice, publicația internațională dedicată luptei anti-discriminare, vrea să rupă acest cerc vicios. De unde putem începe? Acaparând cel mai mare sistem automatizat de pe internet. Limba Romani nu e disponibilă pentru traducere pe internet. Nu este prezenta pe lângă sute de alte opțiuni, deși e vorbită de milioane de oameni pe diferite continente.

Acum avem nevoie de ajutorul tău pentru a alimenta AI-ul cu mai mult conținut tradus. Dacă faci parte din comunitatea romă, poți traduce cât mai multe propoziții din română în romani, chiar aici, pe site.

Fiecare propoziție contează. Fiecare cuvânt ne aduce mai aproape.

Trimite-ne un website

Toate traducerile contează. Donează-ți conținutul online traducătorilor noștri de limba Romani și fă-ți website-ul mishto!